Door Hannibal

Vandaag komt Volkert van der G vrij, teneinde weer Volkert van der Graaf te worden. Ter begeleiding publiceerde de NOS-site eergisteren alvast een rabiaat stukje over de bedreigingen en gevaren die de man ten deel vallen en mogelijk nog zullen vallen. Voor het gemak alles tezamen betiteld als een extreem-rechtse dreiging; niet toevallig het etiket dat wordt geplakt op àlles dat onze overheid thans onwelgevallig is.

“Maar wie zijn dan de potentiële bedreigers van Volkert?” vraagt de NOS zich af. Er staat nog net niet: onze Volkert, maar de gedachte spat van het scherm af.

“Concrete en zeer recente aanwijzingen” aangaande initiatieven om Volkert overhoop te knallen, zo meldde de website, moeten worden gezocht op websites als Stormfront – een site waar vooral neonazi’s zich ophouden. Dat dit hoogst curieus is, zal niemand met kennis van zaken kunnen ontkennen. Pim Fortuyn was in die kringen niet bepaald geliefd, zodat het op zijn minst opmerkelijk is dat dergelijke groepen nu plotseling voldoende gemotiveerd zijn om een revanchistische moord te plannen. Al heeft de NOS-site het voorzichtigheidshalve over ‘lone wolves’ als grootste gevaar.

Waarmee men wat mij betreft het hele artikel op losse schroeven zet, aangezien het zich primair lijkt te richten tegen georganiseerd rechts-extremisme.

De NOS-site lijkt er vooral op uit, alvast een schuldige aan te wijzen indien er inderdaad een aanslag op Van der Graaf wordt gepleegd. Stemming maken lijkt de staatsomroep steeds minder vreemd te zijn, wat tamelijk dom is in een tijdperk waar iedereen die op internet wel eens om zich heen kijkt beter kan weten.

Onwillekeurig ga je je afvragen of de angstvisioenen van de overheid aangaande wraakzuchtige oud-aanhangers van Fortuyn niet een grond van waarheid bevatten – hetgeen overigens ook de bedoeling lijkt. Dat roept echter nog een andere vraag op, die eigenlijk interessanter is. Waarom laat men Van der Graaf juist nu los, 3 weken voor verkiezingen waar het front van landelijke regentenpartijen een stevige nederlaag te wachten staat?

Is Van der G. mogelijk lokaas?

Als we allemaal even ons aluhoedje opzetten, is het niet teveel gevraagd u voor te stellen dat een teleurgestelde extremist ná de verkiezingen voor het EP proberen zal een eurofiel boegbeeld om te leggen. Ongetwijfeld zal daar dan in Straatsburg een fraai achterkamertje naar genoemd worden, maar voor onze regenten is het een onplezierig perspectief. Er zijn immers voldoende serieuze kandidaten, wat de keus voor mogelijke extremisten bemoeilijkt. En dat maakt hen allemaal voldoende beveiligen vrijwel ondoenlijk.

De tijden worden steeds gekker, en de sfeer die aan het ontstaan is kun je op zijn minst betitelen als ongezond. Voor de nationale overheid lijkt het in zo’n geval te verkiezen om iemand als “onze Volkert” rond te hebben lopen als het logische doelwit, dat ideeën aan andere doelen overtreft.

Het is maar een gedachte. Zet nu uw aluhoedje af, en verheug u op een stevige verkiezingsdreun voor de regenten van VVD en PvdA op 22 mei. Vergeet Volkert. Sociaal is die man dood, hem vermoorden zou hem slechts tot nieuw leven wekken, zonder verder een doel te dienen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s