Door Joost Niemoller
De situatie met de bootvluchtelingen lijkt steeds erger te worden. In Libië is, dankzij het ingrijpen van de NAVO, een aanhoudende chaos ontstaan van elkaar bestrijdende stammen, en het gevolg is dat illegale migranten vanuit Afrika niet langer tegen gehouden worden. Maar integendeel, smokkelaars hebben vrij spel. Vervolgens gaat het in bootjes naar Europa. Daarbij verdrinken er velen. En steeds meer, zo krijg je de indruk.

Dit alles wordt mogelijk gemaakt door de aanzuigende situatie die de EU heeft gecreëerd. Wie er eenmaal in is geslaagd de EU grens te passeren komt terecht in een lang durende asielprocedure en zal uiteindelijk toegelaten worden. Er wordt niemand uitgezet, dat wil zeggen soms voor de vorm, maar nooit in de praktijk. Het ergste wat de illegale immigrant kan overkomen is een tijdelijk verblijf in een detentiecentrum.

Daarom nemen de migranten het enorme risico te verdrinken en uitgebuit of beroofd of verkracht of vermoord te worden op de weg naar de zuidelijke Middellandse Zee kust. Ze weten: Als we al deze verschrikkingen weten te weerstaan komen we in EU land en dan is ons kostje gekocht.

Stel dat er geen EU was, en dat elk land zijn eigen grenzen moest bewaken. Dan zouden landen als Italië, Spanje en Griekenland, niet gehinderd door idiote EU regels een actief en effectief uitzettingsbeleid op gang zetten. Gewoon per kerend schip terug, en afgezet in Libië. Dat klinkt wreed, maar zal op den duur de stroom doen opdrogen van al die zinkende scheepjes noordwaarts. Het heeft dan namelijk geen zin.

LEES VERDER…

 

.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s