Door Joost Niemoller

In Frankrijk werden vanochtend vier Jihadisten gearresteerd. Een Franse minister sprak ferme taal en wilde paspoorten inpakken, nog voor er van een daad sprake zou zijn. Onduidelijk werd uit het bericht of de staat hiertoe ook de bevoegdheid heeft. In Nederland zouden er twee terugkerende Syriërgangers vastgezet zijn omdat ze van plan waren een aanslag te plegen op Geert Wilders. De autoriteiten doen er verder geen mededelingen over.Wilders wel. Wat opviel, was dat die een tijdlang een soort vest droeg wat erg leek op een kogelvrij vest.

Wat kan gedaan worden tegen de terugkerende Jihadisten uit Syrië?

Niet zo heel veel, volgens de huidige wetgeving.

Het ontnemen van de Nederlandse nationaliteit is geen optie.

Bij de Rijkswet op het Nederlanderschap zijn in 1985 de mogelijkheden van opzeggen beperkt.

Zo is er nog steeds de regeling bij het in dienst treden van de vreemde krijgsdienst. Maar dat is duidelijk aan beperkingen gebonden:

indien hij zich vrijwillig in vreemde krijgsdienst begeeft van een staat die betrokken is bij gevechtshandelingen tegen het Koninkrijk dan wel tegen een bondgenootschap waarvan het Koninkrijk lid is;

Formeel gezien vechten de Jihadisten hier aan de kant van Nederland. Nederland heeft in NATO verband wapentuig geplaatst om Turkije te beschermen tegen Assad, en is daarmee partij geworden.

LEES VERDER…

.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s