Door Blondemevrouw

De Partij voor de Vrijheid is een vereniging die is opgericht door de Stichting Groep Wilders en Geert Wilders, met laatstgenoemde als lid. Tegenstanders van de PVV roepen reeds jaren dat de partij een ledenpartij zou moeten worden. Onder de kiezers die op de PVV stemmen, is deze behoefte echter nauwelijks aanwezig. En terecht. Zij begrijpen goed wat de gevolgen zijn als de PVV zich zou open stellen voor leden.

Democratisch
De PVV is natuurlijk een democratische partij, democratisch gekozen door de kiezers. De partijstructuur sluit lidmaatschap van derden uit, maar dat maakt de partij niet minder democratisch. Zo zien we op congressen van het CDA of de PvdA slechts een select groepje regentenleden dat de dienst uitmaakt en zijn gemiddeld slechts 1000 leden op een congres aanwezig.

In 2010 meldden zich bij uitzondering 3000 leden aan om het CDA-congres bij te wonen, terwijl het CDA toen 67.592 leden had. Hoe is dat democratisch? Met duizend of drie duizend leden van de zevenenzestig duizend leden die de voorkeur mogen uitspreken over het beleid, spreken we alsnog van een vertegenwoordigende macht. En dan is het nog maar de vraag of de overige 64.000 leden het eens zijn met die 3000 genodigden. Het hebben van leden en het houden van congressen is slechts een facade.

Binding met achterban
Er wordt wel eens gedacht dat de PVV achterban meer stabiel en standvastig zou zijn als zij lid zouden kunnen worden van de partij. Dit is echter een achterhaald concept. Zo zien we het aantal leden bij de meeste andere politieke partijen dalen en staat het aantal leden nimmer in verhouding tot het aantal kiezers. Kennelijk is de behoefte lid te zijn van een politieke partij over de hele linie afgenomen en is het niet meer van deze tijd om je te committeren aan 1 partij. Logisch ook, want als je stemt op basis van je prioriteiten, kun je nooit zeggen dat je over 8 jaar nog steeds op dezelfde partij stemt. Neem een partij als Democraten66, ooit besloten pro-Europese Unie te zijn en ondanks alle bewijzen dat de EU een megalomaan ondemocratisch project is, blijft D66 volharden in haar steun voor de EU. Als je op D66 hebt gestemd omdat je democratie van groot belang vindt, blijkt het nu geen partij die bij je past.

Binding met de achterban? De politieke partij met de meeste leden is het CDA, met 56.310 leden. De achterban van de PVV, miljoenen Nederlanders, wordt niet sterker als 50.000 van hen zich lid mogen noemen. De voordelen wegen niet op tegen de nadelen;

Van binnenuit vernietigen
Infiltranten zoals een Hero Brinkman of een Louis Bontes die riepen dat de PVV ‘democratischer’ moet, hebben een verborgen -maar zichtbare- agenda. Niet alleen wilden beide onbetrouwbare sujetten de mogelijkheid hebben de nummer 1 positie binnen de partij over te nemen van Geert Wilders, zij zijn daarnaast simpelweg uit op het vernietigen van de Partij voor de Vrijheid van binnenuit.

Met miljoenen Nederlanders als kiezers, zou een relatief klein clubje leden middels een congres invloed kunnen hebben op de koers, op de toon, op de strategie en op het voorzitterschap van de partij. Iedereen zou lid kunnen worden, dus ook mensen die het niet goed voor hebben met de PVV. Als bij een congres door leden wordt besloten dat de partijvoorzitter moet aftreden, zou dat besluit moeten worden uitgevoerd. Een makkelijkere manier voor tegenstanders om van Geert Wilders en de Partij voor de Vrijheid af te komen, is er niet. De voordelen wegen niet op tegen de nadelen.

En voor wie denkt, dat tegenstanders niet op een dergelijke manier te werk zouden gaan, zeg ik; wakker worden sleeping beauty. We hebben in het verleden wel ergere maatregelen gezien om een politieke tegenstander uit te schakelen.

Met ledenstructuur is de PVV binnen korte tijd van binnenuit vernietigd. Daarom zal de PVV nooit een ledenpartij zijn.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s