Door Joost Niemoller

De PvdA wil dat er overal in de EU net zo weinig werkloosheid is. Nu, daar is natuurlijk niemand op tegen. Maar dan. De PvdA wil dit tot stand brengen door een EU norm op te leggen. Vijf procent. Niet meer werklozen mogen er zijn.

De PvdA wil dit bereiken door de nationale ministers van sociale zaken net zoveel gezamenlijke invloed op het EU beleid te geven als nu de ministers van financiën hebben.

Er zijn landen met bijna geen werkloosheid. Dat zijn de landen met bijna geen verzorgingsstaat. In Oeganda werkt iedereen want niemand krijgt een uitkering. In de VS wordt ook veel meer gewerkt dan in Noord-West Europa. Sommigen hebben in de VS wel twee of drie baantjes met nauwelijks inkomen. Dat zijn allemaal andere landen die de dingen anders geregeld hebben. Dat heeft zo hun geschiedenis en hun redenen.

In Nederland is het sinds Drees, of eigenlijk al eerder, zo geregeld dat de staat, dan wil zeggen u en ik, anderen helpen die tijdelijk zonder baan zitten. Daarvoor is een kapitaal opgebouwd. In pakweg Italië of Griekenland hebben ze die systemen ook, maar daar is het allemaal een stuk lastiger om zonder werk te komen zitten, want er staat weinig staatsgeld tegenover omdat ze de zaken daar nooit zo hebben geregeld. Hun keuze. Hun cultuur.

Maar de PvdA wil één cultuur, één norm.

Nu, die norm, dat gaat nog wel lukken, maar die cultuur?

Lees verder….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s