Door Blondemevrouw

Verkiezingen komen eraan en regentje Lodewijk Asscher van de PvdA heeft nog een verhaaltje dat goed klinkt, maar absoluut inhoudsloos is; “Stop oneerlijke concurrentie en verdringing”.

Asscher is een groot voorstander van de megalomane Europese Unie, zonder landsgrenzen en met vrij verkeer van goederen en personen. De gevolgen van deze situatie waren op voorhand duidelijk; goedkope werknemers worden geimporteerd of toegelaten, om te concurreren met de relatief dure Nederlanders om zo de lonen te verlagen.

 

Het is in ieders belang dat we uitbuiting van werknemers in de Europese Unie bestrijden en eerlijk werk voor een fatsoenlijk loon bevorderen, schrijft Lodewijk Asscher. ‘Er is geen tijd te verliezen.’

 

Gelijk loon voor gelijk werk in het land waar je aan de slag bent. Dat hoort de gouden regel voor vrij verkeer binnen de Europese Unie te zijn. Of werknemers nou uit Warschau of het Westland komen. 

 

Gebakken lucht, Asscher. De grenzen zijn juist verdwenen om oneerlijke concurrentie te realiseren voor de hardwerkende burgers met een sterk CAO en een goed salaris. Of wil je hiermee de aanzet geven om alle CAO’s in de EU gelijk te trekken en dus die van Nederlanders te verlagen naar nivellerend EU-niveau?

Nederland is niet alleen een belastingparadijs, we moeten ook een lagelonenland worden. Niet concurrerend met Bangladesh, maar wel concurrerend met ieder westers land ter wereld; de laagste lonen graag! Nu roepen dat het lagelonen-effect onverwachts en onvoorspelbaar een gevolg is van het vrij verkeer van goederen en personen, is ronduit een leugen.

 

Ik voel er niets voor ons te laten meesleuren in een kolk naar beneden, met steeds lagere lonen en steeds minder sociale bescherming.

Een krachtige en eendrachtige aanpak van deze problemen hoort topprioriteit te zijn van de nieuwe Europese Commissie. Het verworden van het vrij verkeer ondermijnt uiteindelijk de legitimiteit van de Europese Unie.

 

De PvdA weet wat het behoort te zeggen en wat hun standpunten eigenlijk zouden moeten zijn, dus roept men dat ook. Maar nimmer met de intentie er ook daadwerkelijk iets aan te doen. De gevolgen van de ontbrekende grenzen in de EU zijn dusdanig groot voor Nederlandse werknemers, dat de PvdA inmiddels van mening zou moeten zijn, dat het vrij verkeer van goederen en personen direct moet worden teruggedraaid en een halt moet worden toegeroepen. Maar dat roept men niet he?

 

Het is in ieders belang dat we uitbuiting bestrijden en eerlijk werk voor een fatsoenlijk loon bevorderen.

 

Wat vindt Asscher een fatsoenlijk loon? Hij is ongetwijfeld tevreden met zijn eigen loon, door ons allen betaald. Maar hoe gaat Asscher dat realiseren, dat bestrijden van uitbuiting en eerlijk werk voor fatsoenlijk loon bevorderen? Concreet?

Gebakken lucht;

  • Aangescherpte richtlijn
  • Fraudebestrijding
  • Effectiever samenwerken bij controles en innen boetes
  • Samenwerking met Bulgarije, Polen en Roemenie om misstanden te bestrijden

Het zet allemaal geen zoden aan de dijk. Asscher wil de kiezer laten denken dat hij zich zal inzetten voor de werknemers die worden verdrongen op de markt door belachelijk goedkope medewerkers uit arme EU-landen.

De enige manier waarop hij dit kan bewerkstelligen, is de grenzen weer optrekken en het vrij verkeer van goederen en personen opheffen. Alle andere uitspraken zijn slechts manipulerend en misleidend; gebakken lucht.

Nederland is trouwens een belastingparadijs dankzij de PvdA. Niet voor de inwoners natuurlijk, zij betalen de hoogste belastingen ter wereld, maar wel voor het bedrijfsleven. In Nederland gevestigde multinationals hoeven nauwelijks iets aan de fiscus af te dragen. Want “een gunstig vestigingsklimaat is goed voor onze economie en welvaart”. En wat het bedrijfsleven niet betaalt aan belastingen, hoest de hardwerkende Nederlandse burger gewoon op. Exorbitante inkomstenbelastingen, 21% btw over alles dat je koopt, accijnzen, schenkbelasting, erfbelasting, etc.; iedere cent waarvoor gewerkt is, wordt veelvoudig opnieuw belast, waar multinationals nagenoeg niets hoeven af te dragen. Dankzij de PvdA worden werknemers uitgeknepen ten behoeve van het grote kapitaal. Arbeiders clubje? Nog niet misschien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s