Door Blondemevrouw

In juli 2012 is een wet ingegaan die bepaalt dat voor uitkeringen de woonplaats van belang is. Dat betekent dat iemand in Marokko minder geld krijgt omdat de kosten van levensonderhoud in dat land lager zijn, het zogenoemde woonlandbeginsel.

Deze regeling is nooit praktijk geworden. Nabestaanden in Marokko betoogden, met het verdrag met Marokko in de hand, dat zij recht hebben op het volle bedrag. Artikel 5 van het verdrag bepaalt dat uitkeringen niet verlaagd mogen worden. 

Dat verdrag dient dus aangepast te worden of te verdwijnen. Marokko werkt echter niet mee aan wijzigingen. Marokko trekt namelijk graag zoveel mogelijk geld weg uit Nederland om in de Marokkaanse economie te zien verdwijnen. Enige dat dan nog rest, is het verdrag geheel eenzijdig opzeggen.

Een nadeel van het opzeggen van het verdrag is dat de controle op het vermogen van mensen die een uitkering in Nederland ontvangen lastiger wordt. Hebben zij een huis in Marokko? De Marokkaanse autoriteiten zouden dan niet meer meewerken. De vraag is echter of de Marokkaanse autoriteiten op dit moment wel volledig meewerken. Marokko heeft grote belangen bij de geldstroom via de onderdanen in westerse landen. 

In 2013 werd tweehonderd keer bezit in Marokko gecontroleerd en zo kwam voor 10 miljoen euro aan verzwegen vermogen boven water. Dat is dus gemiddeld 50.000 euro per Marokkaanse uitkeringsgerechtigde, aan verzwegen vermogen in Marokko. 

Oplossing;

  • Zeg verdrag met Marokko op
  • Verlaag uitkeringen en/of stop uitkeringen naar Marokko
  • Verlaag uitkeringen en/of stop uitkeringen Marokkanen in Nederland, indien Marokko weigert mee te werken.
  • Draai het om; Marokko wil geld blijven ontvangen en zal dus mee moeten werken. Weigert Marokko mee te werken, stopt de geldstroom.
  • Wordt Marokko betrapt op verstrekken onjuiste informatie, stopt de geldstroom.
  • Laat Marokkaanse organisaties in Nederland de moeite nemen Marokko onder druk te zetten om verdragen aan te passen ten behoeve van behoud van uitkeringen. In plaats van zich te verzetten tegen NL-regelgeving.
  • Als donateur van miljarden euro’s, heeft Nederland leverage. Gebruik dat.

Gijsbert Vonk, hoogleraar sociale zekerheidsrecht aan de Universiteit Groningen, zegt dat  “wij schatplichtig zijn aan de werving van gastarbeiders in Marokko”. Alsof we slaven hebben binnengehaald die we nu tot in den eeuwigheid moeten betalen. Alsof regelgeving ondergeschikt is aan een misplaatst schuldgevoel. Alsof fraude simpelweg geaccepteerd moet worden als te betalen boete voor ons Marokkanen-verleden. Het moet niet gekker worden. 

Weg met dat verdrag.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s