Door Blondemevrouw

In de afgelopen twee jaar is Annabel Nanninga uitgegroeid tot een belangrijke opiniemaker, door zeer scherpe en kritische stukjes te schrijven voor GeenStijl. Dat kon zo niet langer, zij moest gestopt worden. En dat is nu een feit. Als de Timmerfrans van Joshua Livestro wordt zij nu achter een paywall gestopt, weg van het grote publiek. Toegegeven; heel slim gedaan. Zakje met geld, ogenschijnlijk hoge positie en het mooie mondje is gesnoerd. De komende week vermeldt De Dagelijkse Standaard dagelijks de andere stukjesschrijvers -‘topcommentatoren (kritisch) en geoefende journalisten (dansend naar de pijpen van Het Genootschap der Hoofdredacteuren)’- die bij het grote publiek weggehouden moeten worden.

Wie de achtergrond van Joshua Livestro kent, wantrouwt zijn motieven en intenties direct. Livestro zit tot zijn schouder diep in de anus van politiek Nederland. Daarnaast is hij een extremistisch evangelische kerkganger, die de boodschap verkondigt, dat “christenen in een liberale samenleving het besef levend moeten houden van de eeuwige waarden waarop werkelijke tolerantie gebaseerd dient te zijn”. Politiek en tolerantie vormen samen nu juist de oorzaak van de intens grote problemen, waarmee we dagelijks geconfronteerd worden in Nederland.

Voorheen persoonlijk medewerker van Europees Commisaris Frits Bolkenstein, is Livestro nog altijd lid van de VVD en tot op heden op de achtergrond actief voor de VVD. Activiteit op de voorgrond zou zijn intenties voor iedereen zichtbaar maken, maar op de achtergrond actief zijn, maakt het mogelijk voor hem te manoeuvreren tussen politiek en publiek. Bevestigend dat we hier niet te maken hebben met een onafhankelijke opiniemaker met baanbrekende vernieuwende ideeën voor het hoernalistieke landschap, maar met een infiltrant, die de nieuwe online journalistiek wenst te ondermijnen.

Annabel is erin getrapt en het grote publiek in Nederland is een kritische opiniemaker kwijt. Achter een paywall verstopt als de nieuwe Timmerfrans van Livestro. Triest.

Het aantal mensen dat bereid is te betalen voor een opinie, die elders gratis te lezen is, vormt een select groepje. Tevens worden reageerders hiermee verplicht uit de anonimiteit getrokken, wat de maatschappijkritische reacties zal beperken. De reikwijdte van Nanninga en toekomstige collega’s wordt hiermee zeer beperkt. En dat is het doel. Terwijl Livestro zijn zakken vult, wordt de onafhankelijke journalistiek ondermijnd; voor Joshua een win-winsituatie.

Oh, en men gaat ook tv maken. Innovatief, weet je wel. Is nog niet eerder gedaan. Het begin van het einde van de drie-keer-de-Volkskrant-monopolie? Welnee. Slechts een nieuwe manier om Nederland weer in slaap te sussen en een poging om de controle over de hoernalistiek terug te veroveren.

ANanninga was goed, maar zij is niet de enige. GeenStijl zal opinie blijven maken en krachtig blijven duiden. We gaan de komende week zien welke opiniemakers nog meer kaltgestellt moesten worden. Met geld en macht verbind je mensen. Zoals de EU dat doet met mensen zoals Timmerfrans, zo doet Livestro dat met kritische duiders. Er is geen andere reden om jezelf achter een paywall te laten wegstoppen, dan meer geld en een groter gevoel van macht. Dat weet Livestro uit ervaring.

En wie bereid is als lezer te betalen om zichzelf te laten belazeren, verdient opgelicht te worden. Het is een vrijwillige keuze. Journalistiek en kritische duiding moet voor iedereen vrij toegankelijk zijn.

Annabel Nanninga is kaltgestellt en gaat aan de slag als de nieuwe Timmerfrans van Joshua Livestro. Evenzogoed veel succes aan haar persoonlijk gewenst.

.

Screenshot promovideo
Screenshot promovideo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s