Wie is hier de racist?

Door Blondemevrouw

Een goed gesprek van ruim een uur, dat abrupt eindigde doordat Harriët Duurvoort haar twitter-account verwijderde. 

Harriët Duurvoort is dé multiculturele coach. Zij wordt alom erkend als een diversiteitsexpert en geeft in die hoedanigheid lezingen, presentaties en trainingen. Ook organiseerde zij debatten voor het instituut voor Multiculturele Ontwikkeling. Zij wordt ingehuurd als adviseur op het gebied van diversiteit.

Tweet Harriet

“Iedereen is hier (in Nederland red.) proud to be white en voelt zich bedreigd door anderen.” Een schokkende statement van iemand die een expert en adviseur is op het gebied van diversiteit. Een diversiteitsexpert die ervan overtuigd is dat álle blanke mensen in Nederland trots zijn op hun ‘witte’ huid. Een weerzinwekkend vooroordeel, dat geen enkele grond heeft. Hoe beperkt is het blikveld van deze zogenaamde expert? En welke invloed heeft deze denkwijze op haar werk als adviseur en diversiteitsexpert? “Onzin. Ik ben helemaal niet proud to be white. Ik ben trots op verworven vrijheden en cultuur.” – was mijn antwoord. Direct na mijn antwoord verwijderde Harriët haar twitter-account en bleek het gesprek door Duurvoort op abrupte wijze beëindigd.

Enige tijd geleden sprak ik Duurvoort aan naar aanleiding van haar fanatieke weerstand tegen Zwarte Piet. In haar tweets bestempelt zij Zwarte Piet als racisme en de mensen die Zwarte Piet willen behouden, als racisten. Als journalist en diversiteitsexpert verwacht ik van haar de achterliggende redenen te beschouwen van de discussie. Waarom bijten veel Nederlanders zich vast in het behoud van Zwarte Piet? Ik stelde, dat de discussie eigenlijk niet om Zwarte Piet zelf gaat. Mensen die voor behoud van de traditie met Zwarte Piet zijn, verzetten zich tegen het afnemen van tradities onder de grieven van een minderheid, waar onverenigbare tradities worden opgedrongen. En waarom bijten velen zich vast in het vernietigen van deze traditie? Omdat er sprake is van een afkeer van de Nederlandse cultuur? In eerste instantie wilde zij hierover niet met mij in gesprek, maar gisteren was zij daar dan toch toe bereid.

In haar bio schrijft Harriët dat zij momenteel een boek schrijft over het bewogen leven van haar moeder, die in 1928 als zwarte baby door een gereformeerd Schevenings gezin werd geadopteerd. Daarom vroeg ik haar wat haar oma van Zwarte Piet vond. “Een leuk kinderfeest en dat vond ik zelf ook”, was haar reactie. Waarop ik haar vroeg waarom mensen die het nu nog steeds een leuk kinderfeest vinden, dan nu racistisch zijn en of haar oma, die een zwarte baby adopteerde, dan toch eigenlijk ook een racist was? “Nee. Maar gezien de discussie van nu, is het toch racistisch”, schreef ze. Met haar achtergrond, het behaalde succes in het leven en haar rol als diversiteitsexpert, is het onbegrijpelijk dat zij zich in een slachtofferrol manoeuvreert.

“Iedereen is hier (in Nederland red.) proud to be white“. Hoe is het mogelijk dat iemand die ingehuurd en betaald wordt als adviseur en diversiteitsexpert van mening is, dat alle Nederlanders trots zijn op hun blanke huid? Het is triest dat iemand met dergelijke vooroordelen jegens blanken betaald wordt om te adviseren over diversiteit in de samenleving.

De ZwartePieten-discussie legt ressentiment van een deel van de Nederlandse bevoking bloot. Namelijk;  de vijandigheid van de anti-Pieten naar het deel van de bevolking, die zij wegzetten als ‘de witten’ en daarmee schaamteloos bestempelen als racisten.

Harriët Duurvoort presenteert zichzelf als deskundige op het gebied van diversiteit, maar ontmaskert zichzelf als expert in zwart-wit denken.

Harriët Duurvoort heeft nog steeds moeite met het adopteren van de Nederlandse cultuur, terwijl haar Nederlandse ‘witte’ oma reeds in 1928 een baby adopteerde vanuit een andere cultuur.

Blondemevrouw in gesprek met Harriët Duurvoort, Volkskrant columnist. Wie is hier de racist?

Tweet San

Zie vervolg discussie in de papieren en online Volkskrant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s